BEN ROBOT FİLMİ FARKIYLA:YAPAY ZEKA VE GELECEKTE BİZİ NELER BEKLİYOR

Yapay zeka, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti.Yapay zekanın sözlükteki karşılığı bu nitelikte, piyasada bu konuyu işleyen birden çok film var ama  I,robot gerçekten kafanızdaki soruların bir nebzede olsa da cevap bulabilmesi açısından oldukça doğru bir tercih olacağını söyleyebilirim.
   Birçoğumuzun aklında sürekli bizi farklı düşüncelere iten sorular sorduran bir gelecek merakı var. Ve çoğumuz teknolojiyi takip edip en son çıkan ürünleri kullanmak istiyoruz.Peki hepimize ait birer robot olsa ve günlük hayatımızda bize birçok konuda yardımcı olsa işte bu tamda bir çoğumuzun isteyeceği şey değil mi ? Teknoloji okadar çok ilerlediki  uzay çağı bile yaklaştı denirken herkese bir robot düşebileceği yıllar ve hatta yapay zeka içeren robotlar artık aklımızın alamıyacağı şeylerden değil.Filmde tamda bundan bahsedilmiş.2004 filmi olmasına rağmen oldukça iyi bir görselliği var şimdiki filmlere kafa tutar nitelikte.

 Filmimizdeki olay örgüsü 2035 yılında gerçekleşiyor. Başrollerinde Will Smith, James Cromwell  ve Susan Calvin  yönetmen koltuğunda Alex Proyası görüyoruz.Filmde üç ana karakter var dedektif spooner (Will Smith) robotları sevmeyen kuşkucu ve zeki biri ,yapay zeka alanında uzman ve başarılı bir doktor Allfered Lanning(James cromwell),ve onun yardımcısı  bridget  maynohan(susan calvin). Olaylar doktorun esrarengiz ölümüyle başlıyor. Bu gizem ardında da birden çok  ipucu bırakıyor ,kuşkucu ve robotlardan hoşlanmayan dedektifimiz ile  doktorun yardımcısı  ve doktorun icad ettiği Sonny adlı robotun yardımlarıyla gizem yavaş yavaş çözülüyor. Sonny yapay zeka ile çalışan bir robot ve doktor Allfered Lanning tarafından tasarlanmış diğer robotlardan oldukça farklı Cpu ve onu filmdeki diğer robotlardan üstün kılan farklı özelliklere sahip.Filmde verilmek istenen bir çok mesaj var bu mesajlara geçmeden önce,filmde sıksık vurgulanan üç robot yasasından bahsediceğim.Tüm teknoloji nerdeyse bu temel üzerine kurulmuş gibi de gösteriliyor.

Kural 1: Bir robot asla bir insana zarar vermez ya da bir insanın zarar görmesine izin vermez. 
Kural 2: Bir robot insanlara mutlaka ve her koşulda itaat etmelidir. 
Kural 3: Bir robot birinci ve ikinci kurala karşı gelmemek kaydı ile varlığını muhafaza etmekten sorumludur.
Ayrıca filmde ısrarla durulan başka bir konu ise bu üç kuralın asla birbiriyle çelişemeyeceğiydi.Bu kurallarla  insanların emrinden çıkmayan robotların üretildiğini kanıtlamaya çalışıyorlar.

 Bunun dışında filmde yapay zeka kullanılmış robotlar, sistemlerin kontrolünü sağlayan sensörlü kameralar ,hologram adında bir donanım var benim çok ilgimi çekti içerisinde bir  yazılım yüklü ve de bu cihaz geçmişten kayıtlar içeriyor hatta sorulan sorulara sanki kişinin  kendisiymiş gibi cevaplar bile veriyor ,yapay organ nakli ,oluşabilecek trafik kazalarını önlemek için tasarlanmış mekanizmalı arabalar,arabaların içerisinde yapay zeka kullanılmış bilgisayar ve akıl almayacak veritabanları  tamam 2035 yılındayız  diyebiliyoruz.

 Teknoloji o kadar yerleşmiş ve savunuluyor ki ikna ediyor sizi ve bende filmde yaşayan insanların bu ikna edici düşüncelerini çok haklı buluyorum.Bugün çıkıp biri dese ki akıllı telefonlar insanlığı tehdit ediyor kaçımız telefonumuzu iade ederiz  gülmekten ölürüz herhalde ,şaka bir yana  bu duyguyu gerçekten hisettirmişler.Aklıma da şu soru geliyor olur olmaz cep telefonumuz,akıllı saatlerimiz,tabletimiz yada bilgisayarımız olmadan kaç saat yokluklarını hissetmeden yaşayabiliriz? Yoksa teknolojiye bağımlı mı yaşıyoruz?

İşte filmde bir çok soru ve aynı zamanda birçok cevap var  ;yapay zeka ile oluşturulmuş bilgisayarlar yada robotlar bizim yerimizi de alır mı korkusu yada robotlar insan duyguları hissetse ve insanlar gibi karar verebilseler durum nereye kadar gider bunlar hepimizin aklını kurcalıyor.Robotların çok kullanıldığı bir dünyada yaşasak sanki onlar yinede insanoğluna muhtaç olurlarmış diye düşünüyoruz birçoğumuz ya onlarda gelecekte bizim sahip olduğumuz özelliklere sahip olslar bu mümkün olabilir mi ?Bu kısım hepimiz için düşündürücü değil mi sanki?

 Filmde insani duyguların robotlara kazandırılmasını ve teknolojinin nekadar ilerleme kaydediceğini hissediyorsunuz.Kendinize çokça soru soran biriyseniz en azından fikir edinebileceğiniz güzel bir film tavsiye ederim.Hepinize iyi seyirler.

FİLM KAHRAMANIMIZ SONNY FARKIYLA :AGENT KAVRAMI 

 Yapay zeka dersinde hocamızın bu hafta anlattığı bazı kavramlardan bahsediceğim ve bu kavramlar aracılığıyla filmimizdeki yapay zeka kullanılmış robotumuz Sonny üzerinde bu kavramları açıklayacağım.
Agent: Akıllı yazılımlara denir.Dahada açarsam sensörleri yardımıyla çevreyi algılayan efectorlerı (gövde,kol vs) yardımıyla da hareket eden araçlara verilen genel isim.Yani yapay zeka dili ile konuşursak Sonny bir agentdır.Agentları 4 bileşende tarif edebiliriz;

1.Performence measure:Performans ölçümü
2.Prior knowledge and enviroment:Agent o andaki çevre ile ilgili bildiği değerler
3.Actions :sensör hangi hareketleri yapıyor
4.Sensors: Algılama işlemini gerçekleştirir.

Task envoriment: (ortam değişkenleri)Ve yine Agentları tanımlarken yardımcı bir diğer kavram ;

1.Observable:Agent gözlem kabiliyetini derecelendiriyoruz.(Fullyobservable(tamamını gözlemleyebilen),partional(herşeyi gözlemleyemeyen belirli bir kısmı görebilen))
2.Agents:Single agent(ortamda bir tane varsa),Multiple agent(birden fazla ise)
3.Deterministic,stochastic:Deterministic ortamdaki bir sonraki durum şuandaki durum üzerinden belirleniyorsa(Bulutlu bir hava varken yağmur yağıcağı düşüncesi),Stochastic (taxi driving)
4.Episodic,Sequential:Episotic yaptığı bir hareketinden ilerideki durumları etkilemezse,Sequential sürekli bir durum söz konusu
5.Static,Dinamic:Static agent görevlerini yaparken ortam değişmiyorsa,Dinamik değişiyorsa(taxi driving)
6.Discreate,Continus:discreate sınırlı sayıda belirtilmiş durum varsa(keyboard entry of finding),Continus(taxi driving)


Action Type Performence measure Prior Knowledge and
Envoriement
Actuators Sensörs
İnsan duygularının bir kısmını öğrenmiş ve gözlemlediği davranışları öğrenebilen,karar verebilen,kendisini koruma içgüdüsü bulunan insan taklidi robot insan davranışlanış ve duygularını öğrenme Öğrenmesi için daha önce öğreneceği bilgileri yada davranışları gözlemlemiş olmalı gözlemleyerek öğreniyor görme hissetme ve konuşma diyebiliriz Ekran,sorular,temas Görme ,hissetme ve ses algılamayı sağlayan sensörle
Task enviroment Observable Agents Deterministic Episodic Static Discreate
İnsan duygularının bir kısmını öğrenmiş ve gözlemlediği davranışları öğrenebilen,karar verebilen,kendisini koruma içgüdüsü bulunan insan taklidi robot Fully observable Single stochastic sequential dynamic continus


Yorumlar

Popüler Yayınlar