ANDROİD CİHAZLARDA ROOTLAMA

root

En temelden başlayarak root nedir?

Bir cihazı  rootlamak nedir? 

Ne işe yarar?

Custom rom Nedir?

ClockWorkMode Nedir?


Root nedir?
 Bir sistemde yönetici yetkilerine sahip kullanıcıya root denir.Root haklarına sahip bir kişi sistem ile ilgili birçok dosyaya erişebilir ve degiştirebilir.

Rootlamak nedir?
Cihazınıza root yetkisi saglamaktır.Yani cihazı root etmek o cihazın köklerine       inebilip cihazdaki yazılımları düzenleyip degiştirerek istediginiz duruma
getirebiliyorsunuz.Rootlama sayesinde cihazınızı en etkin şekilde kullanıp hatta üretici firmalar tarafından kullanıma kapatılmış bir çok özeligini kullanabilir hale getiriyorsunuz.Tüm bunlar android işletim sisteminin açık kaynak kodlu olmasının bize sundugu güzelliklerdir.Kısaca rootlamak  cihazdaki her veriye erişip,yedekleme yapabilmemizi sistem dosyalarınıdaki degişikler yapabilmeyi saglıyor  yani sistem üzerindeki tüm yetkiyi bize verir.Kısaca toparlamak gerekirse cihazınızı kişiselleştirmek için biçilmiş kaftandır.

Ne işe yarar?
Sistem üzerinde tam kontrol saglar demiştik bunu biraz açalım yani sistem üzerinde erişimedigimiz yerlere erişebilme okuma hakkı dışında yazma ve çalıştırabilme hakkıda sunuyor.
Bize  sagladıgı bir diger şeyler yeni bir recovery imajı yükleme, sistem yedegi alabilmemizi saglar.Ayrıca İstediğiniz custom rom’u yükleyebilir, normalde telefonunuzun silmenize izin vermediği programları silebilirsiniz (basit bir örnek, Twitter kullanmıyorsunuz ve silmek istiyorsunuz. Orjinal rom'larda Twitter’ı silmeniz mümkün değil. Sadece uygulamayı pasifleştirip bir kenarda kendi halinde kalmasını sağlayabiliyorsunuz. Fakat telefonunuzu root ederseniz Twitter’ı tabi dilerseniz silebilirsiniz. Ayrıca bunlara ek olarak telefonunuzun tam bir yedeğini her şeyi  kolayca alabilirsiniz. Aklımıza şu an gelmeyen daha bir sürü faydasını görebilirsiniz.


Custom rom nedir?
Custom ROM, Android işletim sistemine sahip olan bir akıllı telefonu üreticinin yüklediği Android sürümünü kullanmak yerine, telefonunuzu kendinize göre özelleştirmenize yarayan ve Android geliştiricileri tarafından geliştirilen bir çeşit Android sürümü olarak görülebilir. Zira Android açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğu için, bağımsız bir geliştirici sistemi kendine göre fazlalıklardan arındırıp, optimize edebilir


Cwm Nedir?
Kısa adıyla CWM tam adıyla ClockWorkMod olarak tanımlanan bu sistem android cihazlar için bir çeşit yedekleme ve geri yükleme sistemidir.Bu yedekleme sistemi ile yapabilecekleriniz ise sadece yedeklemek ve geri yüklemekten ibaret değil. CWM sistemini kullanarak cihazınıza custom rom yüklemek, root erişimi sağlamak, temalar yükleyebilirsiniz. Örneğin bir custom rom yükledikten sonra CWM recovery’yi kullanarak cihazın bütün bilgilerini yedekleyebilir, herhangi bir sorun durumunda ise yedeklediğiniz tarihe geri dönebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar